Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -museon kesän päänäyttelynä nähdään Schildt & Aalto. Modernit humanistit, joka on esillä museon Galleriassa 2.6.–17.9.2017. Näyttely kertoo kirjailija Göran Schildtin ja arkkitehti Alvar Aallon ystävyydestä ja yhteistyöstä. Kahta erilaista persoonaa yhdisti muun muassa samankaltainen arvomaailma, laaja sivistyneisyys sekä kiinnostus Välimeren kulttuuria kohtaan. Näyttely on kunnianosoitus Göran Schildtin elämäntyölle sekä kahden modernin humanistin ystävyydelle.

Kirjailija ja taidehistorioitsija, FT Göran Schildt (1917–2009) tunnetaan kenties parhaiten matkakuvauksistaan, joiden aiheina olivat Välimerelle tehdyt matkat Daphne-purjeveneellä. Eräälle matkoista, Niilin risteilylle vuodenvaihteessa 1954–55, liittyi mukaan myös tuore aviopari Elissa ja Alvar Aalto (1898–1976). Vaikka Aallot olivat mukana matkassa vain parin päivän ajan, tuo matka syvensi kahden aiemmin tutustuneen herrasmiehen välistä kanssakäymistä.

Pitkään jatkuneen ystävyyden merkiksi Alvar Aalto tarjoutui suunnittelemaan Göran ja Christine Schildtille kodin Tammisaareen. Villa Skeppet, jonka erikoisuutena on aluksen keulaa muistuttava ulkomuoto ja olohuoneen veistoksellinen, purjeen muotoa noudatteleva avotakka, valmistui vuonna 1970.

Göran Schildtin rooli on ollut erityisen merkittävä Alvar Aallon elämäntyön ja henkisen perinnön vaalijana. 1970-luvun lopulla Schildt ryhtyi työstämään arkkitehdin elämäkertaa, joka ilmestyi kolmena erillisenä teoksena: Valkoinen pöytä, Nykyaika ja Inhimillinen tekijä.

Elämäkerran neljäntenä osana julkaistiin 1990-luvulla Aallon tuotannon kokoava työluettelo, Alvar Aalto – Life´s Work.

Schildtin työ kietoutuu myös Alvar Aalto -säätiön perustamisvaiheisiin ja vuoteen 1968. Säätiön perustajajäseniin kuulunut Schildt oli vahvasti myötävaikuttamassa siihen, että Aallon arkkitehtitoimiston piirustusaineisto saatiin säilytettyä yhtenäisenä kokonaisuutena ja sen järjestäminen aloitettua.

Tänä päivänä piirustuskokoelma on arkistoituna Alvar Aalto -museossa Jyväskylässä ja se on kansainvälisen ja kotimaisen Aalto-arkkitehtuuritutkimuksen keskeinen lähde. Piirustuskokoelman aarteita tuodaan esille ja suuren yleisön nähtäville näyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla.

Alvar Aalto -museon ja Christine ja Göran Schildtin säätiön yhteistyössä toteuttama näyttely juhlistaa Göran Schildtin syntymän satavuotisjuhlavuotta sekä Suomen itsenäisyyden juhlavuotta. Näyttely on esillä kesäkauden ajan Alvar Aalto -museon Galleriassa Jyväskylässä, jonka jälkeen se esitellään Tammisaaren Villa Schildtissä. Näyttelyyn liittyy runsas oheisohjelmisto.

Tapahtumatieto

Aika
2.6. – 17.9.2017
Paikka
Alvar Aalto -museo Jyväskylä
Liput
museon pääsylipulla