Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Näin osallistut tapahtumaan turvallisesti

Seuraamme koronavirustilannetta tarkkaan ja noudatamme kaikissa toimissamme viranomaisten suosituksia. Päivitämme näitä ohjeita tarpeen mukaan.

Olet tervetullut tapahtumiin, jos tunnet olosi terveeksi. Jos olet sairas, jääthän kotiin, kunnes voit paremmin.

PIDETÄÄN ETÄISYYTTÄ TOISIIMME

Ota tilaa itsellesi ja anna sitä toisille, kun liikut tapahtumissa, jonotat sisään tai käytät muita palveluita. Tapahtumiin otetaan sisään kerrallaan vain rajattu määrä vierailijoita. Tapahtumatiloissa pyritään ottamaan huomioon turvavälit ja väljyys esim. istuinpaikkojen suhteen.

HUOLEHDI HYGIENIASTA

Huolehdithan hyvästä käsihygieniasta, pese kädet ja käytä käsidesiä. Aivasta ja yski puhtaaseen nenäliinaan, hätätapauksessa hihaan

PITÄÄKÖ TAPAHTUMISSA KÄYTTÄÄ MASKIA?

Seuraamme viranomaisten suositusta maskin käytöstä julkisissa tapahtumissa. Kasvomaskin avulla suojaat muita vierailijoita sekä itseäsi tartunnalta. Tuoreimmat tiedot maskisuosituksesta saat THL:n sivuilta.

MITÄ JOS SAIRASTUN TAPAHTUMAN JÄLKEEN?

Olethan yhteydessä tapahtumajärjestäjään, jos sairastut tapahtuman jälkeen ja epäilet olleesi sairas jo tapahtuman aikaan. Pyrimme kuitenkin tapahtumissamme huolelliseen hygieniaan, riittäviin turvaväleihin ja selkeään ohjeistukseen, jottei tartuntatapauksia pääsisi tapahtumaan.

KUKA ON VASTUUSSA TAPAHTUMISTA?

Alvar Aalto -viikon tapahtumat ovat yksittäisten instituutioiden, yritysten ja luovien tekijöiden järjestämiä. Tapahtumista ja niiden turvallisuudesta vastaa aina kyseinen järjestäjä.

Näin järjestät tapahtuman turvallisesti Alvar Aalto -viikolla

Tässä lisätietoja tapahtumien järjestäjille turvallisista käytännöistä.

Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan ei saa tulla oireisena. Vastuu terveydentilasta kuuluu tapahtuman osallistujalle. Tapahtumajärjestäjän on kuitenkin hyvä muistuttaa osallistujia asiasta ennen tapahtumaa ja tapahtuman aikana (nettisivut, sosiaalinen media, mahdollisen lipunoston yhteydessä, tapahtumaan saavuttaessa).

TARPEETTOMIA FYYSISIÄ KONTAKTEJA TULEE VÄLTTÄÄ

Kymenlaakson sairaanhoitopiiriä koskevan, 6.8. annetun päätöksen mukaisesti sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta. Sisätiloissa järjestettävissä yli kymmenen hengen kokoontumisissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy kuitenkin olla mahdollisuus välttää lähikontakti toisiinsa eli säilyttää turvaväli. Lähikontaktilla tarkoitetaan sisätiloissa asiakkaiden oleskelua enintään kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia.

Yli 50 henkilön ulkotilaisuuksissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus välttää fyysinen kontakti toisiinsa, mutta tietyn mittaisia turvavälejä ei vaadita.

Jos sisätiloissa järjestetyssä tilaisuudessa on yli kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa yli 50 henkilöä, tilaisuuden järjestelyissä on lisäksi noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Tapahtumahenkilökunta valvoo turvavälejä tarpeen mukaan. Työntekijöiden ohjeistukseen ja riittävään määrään kannattaa panostaa erityisesti poikkeustilan vuoksi.

Tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja ihmisiä tulee muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä. Tapahtuma kannattaa aikatauluttaa niin, että sisääntulossa tai tapahtumasta poistuttaessa ei synny ruuhkia, sisäänkäyntejä ja poistumisreittejä järjestetään mahdollisimman paljon ja niihin varataan riittävästi tilaa. Ruoka-, juoma-, ja wc-jonotukset järjestetään niin, että niissä noudatetaan turvavälejä.

MYYNTI

Suositellaan, että tapahtuman ruokamyyntituotteet ovat valmiiksi pakattuja ja / tai helposti myytäviä take away -tuotteita.

MAKSAMINEN

Vältetään mahdollisuuksien mukaan käteisen rahan käyttöä. Jos tilaisuudessa on paikan päällä maksamista, on suositeltavaa, että vieraat käyttävät maksutapoina korttimaksua ja lähimaksua, mobiilimaksamista ym. kontaktittomia maksutapoja. Maksupäätteitä puhdistetaan ja desinfioidaan tehostetusti.

HYVÄ KÄSI- JA YSKIMISHYGIENIA ESTÄÄ TARTUNTOJA.

Sisäänkäyntien ja poistumisreittien yhteyteen on hyvä lisätä käsidesipisteitä, sekä järjestää mahdollisuuksien mukaan käsipesupisteitä, jotka on varustettu kertakäyttöisillä paperisilla käsipyyhkeillä.

SIIVOUS

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät säily pitkiä aikoja ilmassa tai pinnoilla. Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta ja saniteettitiloissa siivousta voi tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta. Siivouksessa tulee kiinnittää erityishuomiota kosketuspintoihin, kuten ovenkahvat, erilaisten tasojen pinnat, valokatkaisijat ja hanat. Tapahtumassa on suositeltavaa välttää yhteisten tietokoneiden tai päätteiden käyttöä.

TARTUNNAT JA ALTISTUMINEN

Jos yleisötilaisuudessa tai yleisessä kokoontumisessa todetaan koronavirustartunta tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaaville lääkäreille.

Jos tilaisuuteen osallistuneella todetaan koronavirustartunta:

  • Selvitetään, onko tapahtunut altistumisia (esim. lipunostajien tiedoista tai muuten kerätyistä nimistä ja yhteystiedoista (perustuu vapaaehtoisuuteen ja GDPR:n )
  • Kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi asettaa altistuneet tartuntatautilain mukaisesti karanteeniin 14 vuorokaudeksi.

VIESTINTÄ

Viestintään ennen, tapahtuman aikana ja sen jälkeen tulisi kiinnittää erityishuomiota, jotta tapahtumaan osallistujat tuntisivat olonsa turvalliseksi. mm. mahdollisista erityisohjeista liittyen esim. maskin käyttöön, olisi hyvä ilmoittaa eri viestintäkanavissa hyvissä ajoin ennen tapahtumaa.

TAPAHTUMAN PERUMINEN

Jos joudut jostain syystä peruuttamaan tapahtumasi, ilmoitathan siitä meille, niin päivitämme tiedon Alvar Aalto -viikon viralliseen ohjelmaan.

YHTEYSTIEDOT:

Mira Caselius
Tuottaja
040 7766 931
mira.caselius@alvaraalto.fi