Calendar

The financier Felix von Schumacher commissioned plans from Aalto and his Swiss colleague Alfred Roth for a sixteen-storey apartment block and shopping centre on a large lakeshore site he owned just outside the old town of Lucerne. The two architects divided up the assignment: Aalto assumed sole responsibility for the high-rise, Roth for the shopping centre.

Designed in

1964−67

Location

Lucerne, Switzerland

— 1

High rise Schönbühl. Photo: O. Pfeifer, Alvar Aalto Museum

— 2

The wedge-shaped apartments are grouped in a fan arrangement facing the lake and the Alps. Drawing: Alvar Aalto Museum

— 3

Entrance. Photo: O. Pfeifer, Alvar Aalto Museum

— 4

Ground floor plan. The lobby has a direct access to the shopping centre. Drawing: Alvar Aalto Museum

— 5

Perspective drawing of the interior. Drawing: Alvar Aalto Museum

— 6

West entrance. Photo: O. Pfeifer, Alvar Aalto Museum

— 7

Main facade facing the lake. Photo: Mikko Merckling, Alvar Aalto Museum