Alvar Aallon kotitalo

Alvar Aallon kotitalo, Riihitie

Vuonna 1934 Aino ja Alvar Aalto hankkivat tontin Helsingin Munkkiniemestä Riihitieltä lähes luonnonvaraisesta ympäristöstä ja alkoivat suunnitella omaa taloa, joka valmistui elokuussa 1936.

Talosta suunniteltiin sekä perheen koti että toimisto. Nämä kaksi funktiota näkyvät selkeästi ulospäin. Toimistosiiven kapea massa on kevyesti slammattua ja valkoiseksi kalkittua tiiltä. Sen ikkunasijoittelussa on vielä selkeitä viitteitä funktionalismiin. Asunto-osan pintamateriaali on ohutta, tummaksi käsiteltyä puurimaa. Talossa on tasakatto ja etelään aukeava suuri terassi.

Talon kadunpuoleista, suljettua ja ankaraa julkisivua pehmentävät köynnöskasvit ja pääovelle johtava liuskekivipolku. Talossa on jo nähtävissä viitteitä uudesta Aallosta, romanttisesta funktionalistista. Tähän viittaavat myös runsas puun käyttö pintamateriaalina ja neljä tiilistä takkaa.

Riihitien talo ennakoi Villa Maireaa, ylellistä residenssiä, jossa Aallon luovuus pääsi puhkeamaan täyteen kukoistukseensa. Mutta toisin kuin isompi sisarensa se on arkkitehtipariskunnan itselleen suunnittelema kodikas ja intiimi työskentely- ja asuinrakennus, jossa on käytetty yksinkertaisia ja pelkistettyjä materiaaleja.

Alvar Aallon kotitalossa toimii museokauppa (ei pääsymaksua).

teksti: Hanni Sippo | kuva: Maija Holma 2002 Alvar Aalto -säätiö