Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Seminaari järjestetään Jyväskylän työväentalolla (1924-25), joka on Alvar Aallon nuoruudentyö. Valokuva Martti Kapanen, Alvar Aalto -museo.

 

Kolmas kansainvälinen Alvar Aalto -tutkijaseminaari jalkautuu Jyväskylään 9.–10.6.2017 ja kantaa erityisen mielenkiintoista teemaa: Why Aalto?. Seminaari lähestyy Alvar Aallon tuotantoa ja merkitystä historiallisen perspektiivin sijaan nykyhetken valossa. Teema tarjoaa mahdollisuuden tarkastella ja arvioida arkkitehdin perintöä arkkitehtuurin ajankohtaisten haasteiden, kuten ekologian, teknologian tai kulttuurisen muutoksen kautta. Aihe kannustaa pohtimaan, mitä Aallon teemoista ja arvoista voidaan ammentaa myös tämän päivän arkkitehtuuriin ja suunnittelutyöhön.

Kaksipäiväisessä tapahtumassa kuullaan kahdeksantoista kiinnostavaa puheenvuoroa, jotka avaavat uusinta Aalto-tutkimusta ja sen tuloksia eri näkökulmista. Luennot edustavat sitä samaa monipuolisuutta ja laajuutta mitä itse Alvar Aallon tuotantokin – tutkimusaiheet ulottuvat arkkitehtuurista muotoiluun, yksittäisistä rakennuskohteista aluesuunnitelmiin ja teollisuusalueista sakraalitiloihin. Puheenvuoroissa sivutaan myös oman aikansa kosmopoliittina tunnetun Aallon kansainvälistä perintöä. Seminaarin kolme eri teemaa Heritage, Prospects ja Atmosphere (perinteen merkitys, uudet mahdollisuudet ja tunnelma) tuovat esiin mm. arkkitehtuuritutkimuksen problematiikkaa, Aallon tuotannon kantavia teemoja sekä kohteiden konservointiin ja korjausrakentamiseen liittyviä kysymyksiä.

Seminaarin puheenjohtaja, Alvar Aalto -akatemian johtaja, professori Markku Hedman kertoo odottavansa, että seminaari nostaa esiin tuoreita näkökulmia Alvar Aallon tuotantoon. Hän toivoo tutkijatapaamisen vahvistavan jalansijaansa vapaamuotoisen keskustelun ja yhteydenpidon foorumina. ”Kansainvälinen kiinnostus Alvar Aaltoa kohtaan laajenee ja Aalto-tutkijoiden joukossa on runsaasti nuoren sukupolven edustajia. Tämän vuoden seminaari tarjoaakin vilkkaalle ajatustenvaihdolle erityisen hedelmällisen kasvualustan: mikä on Alvar Aallon merkitys ja vaikutus nykyarkkitehtuurille ja yleisemmin koko yhteiskunnalle?”.

Seminaarin päättää lauantaina 10.6.2017 klo 16 kuultava professori, arkkitehti Jenni Reuterin yleisöluento ”What have I learned from Alvar Aalto?”, joka on kaikille avoin ja maksuton.

Seminaarin järjestää Alvar Aalto -akatemia / Alvar Aalto -säätiö yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Lisätietoja seminaarista oheistapahtumineen: www.alvaraalto.fi/whyaalto

Seminaari- ja oheisohjelmatiedustelut:
Nina Heikkonen
Alvar Aalto -akatemia / Alvar Aalto -säätiö
puh. 044 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Mediatiedustelut ja haastattelupyynnöt:
Mirkka Vidgrén
Alvar Aalto -säätiö
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

www.alvaraalto.fi