Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Viipurin kirjaston restaurointityöhön keskittyvän kirjasarjan odotettu toinen osa julkaistiin tiistaina 13.10.2015. Teoksen ”Alvar Aalto Library in Vyborg – Saving a Modern Masterpiece, Part 2” näkökulma on vahvasti nykyhetkessä nostaen esiin pitkäjänteisen korjaushankkeen aikaansaannokset.

112610
Kaksikymmentä vuotta kestänyt Viipurin kirjaston restaurointityö saatiin päätökseen vuonna 2013. Rakennustiedon julkaisema ”Alvar Aalto Library in Vyborg – Saving a Modern Masterpiece” -kirjasarja näyttää, miten valtioiden rajat ylittävä restaurointihanke on vaihe vaiheelta herättänyt henkiin Alvar Aallon vuonna 1935 suunnitteleman mestariteoksen.

Nyt julkaistussa toisessa osassa tartutaan yksityiskohtaisesti hankkeen viimeisiin vuosiin 2010–2013, joiden aikana korjaustyön kohteina ovat olleet muun muassa luentosali, lainaus- ja lukusalit, lasten kirjasto, pääsisäänkäynti ja aula sekä kirjavarasto.

Visuaalisesti näyttävän kirjasarjan toinen osa koostuu valokuvista, piirustuksista ja asiantuntija-artikkeleista. Teos on englanninkielinen.

Kirjan toimitustyöstä ovat vastanneet arkkitehdit Eric Adlercreutz, Maija Kairamo ja Tapani Mustonen.

”Kirja on raportti tästä kauan kestäneestä, esimerkillisestä korjaushankkeesta. Materiaalia on karttunut valtavasti ja sen yhteen kokoaminen on synnyttänyt kaksiosaisen teoksen. Jokaisesta merkittävän rakennuksen restauroinnista tulee laatia kattava raportti, jotta tieto siitä mitä on tehty ja milloin, säilyy. Tällainen raportti on tarpeellinen tietolähde myös rakennuksen kunnossapidossa ja seuraavissa korjauksissa”, sanoo Maija Kairamo.

Viipurin kirjaston Suomen restaurointiyhdistys on alusta lähtien toiminut hankkeen suunnittelijana, ohjaajana ja valvojana. Korjaushanke on valmistuttuaan saanut useita merkittäviä tunnustuksia, kuten World Monuments Fund/Knoll -palkinnon (2014) ja Europa Nostra -palkinnon (2015).

Lisätietoja:
pääsihteeri Maija Kairamo
Viipurin kirjaston Suomen restaurointiyhdistys
vyborg(a)alvaraalto.fi

Kirjan lisätiedot ja tilausmahdollisuus Rakennustiedon sivuilta.