Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Mitä arkkitehtuurissa juuri nyt arvostetaan? Siitä kertoo suomalaisen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaus, joka avataan Alvar Aalto -museon Galleriassa tammikuussa. Monipuolinen näyttely nostaa esiin laadukasta kotimaista arkkitehtuuria ja herättää keskustelua rakennustaiteen ajankohtaisista aiheista.

Arctia Shipping, Laivastokatu 9, Helsinki. Arkkitehtitoimisto K2S Oy.  Arctia Shipping Headquarters, Helsinki. K2S Architects.  Photo: Mika Huisman

Arctia Shipping, Laivastokatu 9, Helsinki. Arkkitehtitoimisto K2S Oy.
Kuva: Mika Huisman

Katsaus esittelee kymmenen asiantuntijajuryn valitsemaa pääkohdetta ja kymmenen kunniamaininnan saanutta kohdetta, jotka ovat valmistuneet heinäkuun 2011 ja kesäkuun 2013 välisenä aikana. Juryn muodostivat puheenjohtana toiminut maisema-arkkitehti Jenny B. Osuldsen norjalaisesta Snøhetta-toimistosta sekä arkkitehdit Marko Kivistö ja Sari Schulman. Neuvoa-antavana asiantuntijana oli toimitusjohtaja Helena Soimakallio Suomen Rakennusinsinöörien Liitosta.

Jury jakoi valitsemansa kohteet kolmeen ryhmään: kulttuuri, oppiminen, koti ja työ. Arvioitavana oli kaikkiaan 99 ehdotusta.Tällä kerralla valittujen joukossa on runsaasti julkisia ja kulttuurirakennuksia; näistä kolme on toteutettu ulkomailla. Suurta kiinnostusta herättäneitä ovat esimerkiksi Seinäjoen uusi kirjasto (JKMM Arkkitehdit) ja Varsovaan rakennettu Puolanjuutalaisten museo (Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy). Edustettuna on myös arvorakennusten korjaaminen, sillä Alvar Aallon suunnitteleman Kulttuuritalon peruskorjaus on yksi näyttelyn pääkohteista.

Jo kuudetta kertaa järjestetty kaksivuotiskatsaus on suunnattu sekä suomalaiselle että kansainväliselle yleisölle. Näyttely on aikaisemmin ollut esillä Arkkitehtuurimuseossa Helsingissä, ja Alvar Aalto -museon jälkeen se jatkaa kierrostaan ulkomailla. Katsauksen järjestävät Arkkitehtuurimuseo, Alvar Aalto -museo ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA yhteistyössä Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen kanssa. Näyttely on toteutettu osin Koneen säätiön ja Taiteen edistämiskeskuksen Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunnan tuella.

Näyttelystä tehty julkaisu FINNISH ARCHITECTURE. BIENNIAL REVIEW 2014 syventää teemaa artikkeleilla. Kohteisiin voi tutustua myös verkossa osoitteessa www.biennialreview.finnisharchitecture.fi

Lisätiedot: museoamanuenssi Mari Murtoniemi, puh 040 355 9162, mari.murtoniemi@alvaraalto.fi

Lehdistökuvat: museolehtori Mirkka Vidgrén, p. 0400 254 708, mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

 

SUOMEN ARKKITEHTUURIA. KATSAUS 2014
Alvar Aalto -museon Galleria
23.1.-15.3.2015
www.alvaraalto.fi