Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Opintomatkat ulkomaille ovat aina olleet yksi arkkitehtien tärkeimpiä työmenetelmiä. Perinteinen matkustaminen on merkityksellistä vielä nykyäänkin: ajankohtainen esimerkki siitä ovat Jouni Kaipian omaperäiset arkkitehtuurivalokuvat Aasiasta ja Länsi-Afrikasta.

Jouni Kaipia kuvaa ihmisiä heidän arkisissa elinympäristöissään. Hän hakeutuu erityisesti paikkoihin, joissa arkkitehtuuri on hioutunut vuosituhansien aikana, paikallisten resurssien ja luonnonolosuhteiden ehdoilla. Kaipian kuvissa rakennukset ovat asukkailleen perheenjäseniä ja niitä asutaan kuin pyhiä paikkoja. Tämä sopusointu on kuitenkin katoamassa, sillä globalisaation myötä myös rakennuskulttuurien erilaisuus vähenee.

” Arkkitehtuuria on kotikynnyksellään istuja, ikkunasta kurkottaja, portaassa empijä. Rajatilassa oman pesän ja ulkopuolisen maailman välissä määrittyy rakennustaiteen todellinen laatu. Tässä kohtaamisessa – intensiivisyyden, intiimiyden ja arvokkuuden yhtäaikaisuudessa – asuu myös kauneuden mahdollisuus.” Kohtaamisesta on kyse myös kuvaajan ja kuvattavien välillä. Olipa kyseessä sitten burmalaisrouvien rauhallinen sikarihetki tai buddhalainen seremonia pickupin lavalla, Kaipian näkökulmasta ratkaiseva hetki ei ole kameran sulkimen laukaisu vaan sitä edeltävä hyväksyvä nyökkäys.

Jouni Kaipia on arkkitehti ja graafinen suunnittelija, jonka matkakuvat on huomattu myös ulkomailla. Hänelle on myönnetty Valtion rakennustaidetoimikunnan viisivuotinen taiteilija-apuraha.

Jouni Kaipia on tiedotusvälineiden tavattavissa Alvar Aalto -museossa perjantaina  2.12.2011 klo 13.

Lehdistökuvat

Lisätietoja ja lisäkuvapyynnöt:

Mari Murtoniemi, vs. museolehtori

mari.murtoniemi@alvaraalto.fi, p. 0400 254 708

Pickup-seremonia, Luang Prabang, Laos 2005. (c) Jouni Kaipia

Pickup-seremonia, Luang Prabang, Laos 2005. (c) Jouni Kaipia

TILOJA JA TILANTEITA – arkkitehtuurivalokuvia joissa on ihmisiä (ja muutama eläin)…                        

3.12.2011–26.2.2012

Alvar Aalto –museo, Galleria

Alvar Aallon katu 7

40100 Jyväskylä

pääsymaksu 6/2€

www.alvaraalto.fi