Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Kevät tuo puutarhat Alvar Aalto -museon Galleriaan Jyväskylään 15.4.–29.5.2016. Ajankohtainen kiertonäyttely ”Porraskiveltä puiden siimekseen” esittelee toistakymmentä suomalaista kohdetta, joissa arkkitehtuuri ja sitä ympäröivä puutarha muodostavat ajalleen leimallisen taideteoksen.

VALLILAN SUURPIHAKORTTELI, Helsinki 1916- 17/1927-29 Arkkitehdit: Armas Lindgren ja Bertel Liljequist Puutarhasuunnittelu: Elisabeth Koch Kuva: Aukusti Heinonen

VALLILAN SUURPIHAKORTTELI, HELSINKI
Kuva: Aukusti Heinonen

Näyttelyssä esitellään rinnakkain pienen mittakaavan puutarha- ja maisemakohteita sekä kokonaisten kaupunginosien viherympäristöjä. Samalla katsojaa houkutellaan pohtimaan rakennuksen ja maiseman välistä vuoropuhelua.

Tunnettujen puutarhojen, kuten Kultarannan ja Monrepos´n puiston ohessa mukana on asumiseen ja arkeen suunniteltuja kohteita, kuten Alvar Aallon Sunilan selluloosatehtaan asuinalue ja Vallilan suurpihakortteli. Ajallisesti näyttely sijoittuu 1700-luvulta nykypäivään.

Arkkitehtuurin, puutarhan ja luonnonmaiseman välistä suhdetta valottava näyttely nostaa esiin kiehtovasti myös rakennusten ja puutarhojen suunnittelijat.

”Esimerkiksi Aallon tuotannossa ihmisen muokkaaman puutarhan ja arkkitehtuurin suhde on aina herkästi harkittu. Aalto piti puutarhaa yhtenä kodin huoneista”, kertoo Alvar Aalto -museon amanuenssi Mari Murtoniemi.

Alvar Aalto -museo järjestää näyttelyn mausteeksi runsaasti oheisohjelmaa. Luvassa on muun muassa ”Pienoispuutarha”-työpaja ja näyttelyn toisen kuraattorin Julia Donnerin yleisöluento ”Modernia puutarhaa etsimässä”.

”On ilo saada kiertonäyttely meille juuri nyt, kun puutarhoissa eletään vuoden kiireisintä aikaa. Toivomme, että kurkistus suomalaiseen puutarhasuunnitteluun yhdessä oheisohjelman kanssa tarjoaa myös inspiraatiota kaikille kotipuutarhureille ja viherpeukaloille”, sanoo Murtoniemi.

Näyttelyn on tuottanut Arkkitehtuurimuseo. Sen ovat kuratoineet Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitaja, FL Elina Standertskjöld sekä tutkija, FT Julia Donner ja suunnittelijana on toiminut arkkitehti Hannele Grönlund. Näyttelyä ovat tukeneet Koneen Säätiö, Sigurd Frosteruksen säätiö, Maiju ja Yrjö Rikalan Puutarhasäätiö sekä Durat.

Porraskiveltä puiden siimekseen
Suomalaisen puutarhataiteen ja arkkitehtuurin dialogeja
15.4.29.5.2016
Alvar Aalto -museon Galleria
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
avoinna ti–su 11–18
www.alvaraalto.fi

Näyttelyn avajaisia juhlitaan torstaina 14.4.2016 klo 18 alkaen Alvar Aalto -museon Galleriassa.

 

Näyttelyn oheisohjelma:

Asiantuntijaluento: Modernia puutarhaa etsimässä
19.5. klo 18
Luennoitsijana FT Julia Donner.  Alvar Aalto -museon Bio Alppi. Vapaa pääsy.

Opastetut yleisökierrokset näyttelyssä
13.5. ja 27.5. klo 17
Oppaana museolehtori Mirkka Vidgrén. Vapaa pääsy.

Pienoispuutarha-työpaja
Yläkaupungin yönä 21.5. klo 16–20
Tule ideoimaan ja luomaan erilaisista kasveista ja luonnonmateriaaleista miniatyyripuutarha, jossa vain mielikuvitus on rajana!


Lisätietoja ja lehdistökuvat:
Annukka Pakarinen
tiedottaja, Alvar Aalto -säätiö
annukka.pakarinen(at)alvaraalto.fi
puh. +358 50 3810143