Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Roll over -hankkeessa tehdään menetelmäopasta kulttuurilaitoksille

”Tilan ja oman kehon hahmotusvaikeuksista kärsivä asiakkaamme rullasi lattialla itsensä aina uuteen huoneeseen museossa. Hetken katseltuaan hän nousi tutustumaan näyttelyyn. Käy se näinkin.”

Tee tilaa -työpaja 2013. Kuva: Annukka Pakarinen / Alvar Aalto -museo.

Tee tilaa -työpajasarjan osallistujia Alvar Aallon kotitalossa 2013. Kuva: Annukka Pakarinen / Alvar Aalto -museo.

Teatterimuseo on yhdessä Alvar Aalto -museon ja kahden toimintaterapeutin kanssa käynnistämässä yhteistä Roll over -hanketta, jossa selvitetään museoiden ja kulttuurilaitosten mahdollisuuksia edistää aistitiedon vaikeuksien kanssa elävien lasten ja aikuisten hyvää ja miellyttävää kulttuurikokemusta. Saman aiheen parissa työskenneltiin jo vuosi sitten toteutetussa Tee tilaa -työpajasarjassa, joka osoitti, että tällaiselle toiminnalle ja lähestymistavalle on tarvetta.

Nyt alkavan hankkeen tavoitteena on luoda menetelmäopas, jonka avulla museot ja muut kulttuurilaitokset voivat paremmin huomioida asiakkaansa, joiden kulttuurikokemusta aistisäätelyhäiriöt vaikeuttavat. Menetelmäopasta koostavat Teatterimuseo ja Alvar Aalto -museo. Mukana olevat toimintaterapeutit tuovat ammatillisen näkemyksensä aistisäätelyvaikeuksia omaavien henkilöiden tarpeisiin. Hanke luo uusia toimintamalleja museoille, sillä tämän tyyppisiä erityisryhmille suunnattuja hankkeita ei ole Suomessa aiemmin juuri tehty.

Roll over -hanke etsii parhaillaan kokemusasiantuntijoita mukaan hankkeeseen. Kokemusasiantuntijaryhmä on tarkoitettu kaikille niille, joilla on aistitiedon käsittelyn vaikeuksia. Näihin lukeutuvat aistitiedon rekisteröinnin, säätelyn ja motorisen jäsentämisen ongelmat. Kokemusasiantuntijaryhmä vierailee yhdessä hankkeen toteuttajien kanssa museoissa keväällä 2015. Museokäyntien kokemuksista kerätään syventävää aineistoa menetelmäopasta varten.

Menetelmäopas tulee olemaan käytännössä testattu opas, jonka avulla museoissa ja kulttuurilaitoksissa voidaan valmistautua kohdistamaan kulttuurikokemus henkilöille, joilla on aistitiedon käsittelyn vaikeuksia. Oppaassa annetaan museoille ja kulttuurilaitoksille toimintaohjeita ja selkeitä vinkkejä. Menetelmäopas julkaistaan verkkojulkaisuna joulukuussa 2015.

Roll over -hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama.

Menetelmäoppaan kokonaisuudesta vastaavat toimintaterapeutit Tuula Vuokkomaa ja Kirsi Lindedahl, tuottaja Mari Forsberg Alvar Aalto -museosta ja teatteripedagogi Milla Kortemaa Teatterimuseosta.

Tule mukaan kokemusasiantuntijaryhmään!

Lisätietoja:
Teatteripedagogi Milla Kortemaa, Teatterimuseo
milla.kortemaa@teatterimuseo.fi,
puh. 0400 286 243