Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Jännittääkö sinua vieraisiin paikkoihin meneminen? Uskallatko lähteä museoon, vai jätätkö lähtemättä? Millaisia tuntemuksia museot sinussa herättävät? Pelkäätkö, että eksyt? Harmittaako, kun esineisiin ei saa koskea? Haluaisitko vaikuttaa siihen millainen museokäynti voisi parhaimmillaan olla?

Tee tilaa -työpaja 2013. Kuva: Annukka Pakarinen / Alvar Aalto -museo.

Tee tilaa -työpajasarjan osallistujia Alvar Aallon kotitalossa 2013. Kuva: Annukka Pakarinen / Alvar Aalto -museo.

Jos vastasit yhteenkin kysymykseen kyllä, joo tai todellakin, niin tule mukaan!

Teatterimuseo käynnistää parhaillaan Roll over -hanketta, jossa selvitetään niiden kävijöiden museokokemusta, joilla on vaikeuksia aistitiedon käsittelyssä. Hankkeessa toteutetaan menetelmäopas, jonka avulla museoiden ja kulttuurilaitosten on mahdollista ottaa tämä erityisryhmä paremmin huomioon ja siten toimia kävijöittensä aidon hyvinvoinnin lähteenä.

Menetelmäoppaan laatimisessa on mukana myös Alvar Aalto -museo ja kaksi toimintaterapeuttia, jotka tuovat ammatillisen näkemyksensä aistisäätelyvaikeuksia kokevien henkilöiden tarpeisiin.

Hanke luo uusia toimintamalleja museoille, sillä tämän tyyppisiä erityisryhmille suunnattuja hankkeita ei ole Suomessa juurikaan tehty.

Kokoamme vapaaehtoisista koostuvan ryhmän, joka vierailee pääkaupunkiseudun museoissa helmi–maaliskuussa 2015. Ryhmä kokoontuu neljä kertaa 25.2.–18.3.2015, keskiviikkoiltaisin noin klo 18–20 välillä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ja viimeinen ilmoittautumispäivä on 2.2.2015.

Etsimme nyt eri-ikäisiä vapaaehtoisia kiinnostuneita mukaan menetelmäoppaan kokemusasiantuntijaryhmään. Kokemusasiantuntijaryhmä on tarkoitettu kaikille niille, joilla on aistitiedon käsittelyn vaikeuksia. Näihin lukeutuvat aistitiedon rekisteröinnin, säätelyn ja motorisen jäsentämisen ongelmat. Sinulla ei tarvitse olla minkäänlaista kokemusasiantuntijan koulutusta vaan innostus riittää. Museokäyntien kokemuksista kerätään syventävää aineistoa menetelmäopasta varten. Tähän mennessä varmistuneita kohteita ovat Ateneumin taidemuseo ja Sinebrychoffin taidemuseo.

Voit tulla ryhmään mukaan yksin tai läheisesi kanssa. Vierailut ovat maksuttomia, mutta odotamme sinun antavan meille palautetta museokäynneistä vierailujen jälkeen. Mukaan pääset ilmoittautumalla Teatterimuseon teatteripedagogille Milla Kortemaalle.

Menetelmäopas tulee olemaan käytännössä testattu opas, jonka avulla museoissa ja kulttuurilaitoksissa voidaan valmistautua kohdistamaan kulttuurikokemus henkilöille, joilla on aistitiedon käsittelyn vaikeuksia. Oppaassa annetaan museoille ja kulttuurilaitoksille toimintaohjeita ja selkeitä vinkkejä. Menetelmäopas julkaistaan verkkojulkaisuna joulukuussa 2015. Roll over -hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama.

Menetelmäoppaan kokonaisuudesta vastaavat toimintaterapeutit Tuula Vuokkomaa ja Kirsi Lindedahl, tuottaja Mari Forsberg ja teatteripedagogi Milla Kortemaa.

Museokokemus miellyttäväksi aistisäätelyhäiriöistä huolimatta

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
Teatteripedagogi Milla Kortemaa, Teatterimuseo
milla.kortemaa@teatterimuseo.fi,
puh. 0400 286 243