Siirry pääsisältöön

Kalenteri

12.-18. toukokuuta vietettävän valtakunnallisen museoviikon teemana on tänä vuonna Kokoelmien ihmeet. Alvar Aalto -museo tuo päivänvaloon erään kokoelmiensa helmen, joka on Alvar Aallon suunnitteleman Viipurin kirjaston (1933-35) alkuperäiseen sisustukseen kuulunut tuoli. Kirjasto sai valmistumisensa aikaan lehdistössä lempinimen Ihmeiden talo. Esillä oleva tuoli on tällä hetkellä ainoa tiedossa oleva, kirjastorakennuksesta säilynyt huonekalu.

Viipurin kirjaston luentosali pian rakennuksen valmistumisen jälkeen 1935. Kuva: Alvar Aalto -museo / Gustaf Welin.

Viipurin kirjaston luentosali pian rakennuksen valmistumisen jälkeen 1935. Kuva: Alvar Aalto -museo / Gustaf Welin.

Tuolimallia käytettiin Viipurin kirjaston luentosalissa, mutta ensimmäisen kerran se oli esitelty suurelle yleisölle Lontoossa, vuonna 1933 järjestetyssä ”Wood Only” -näyttelyssä. Villakankaalla verhoillun nojatuolin jalka- ja käsinoja muodostuu taivutetusta koivusta ja tämän joustavan rakenteensa vuoksi sitä kutsutaan myös jousituoliksi. Toisen maailmasodan aikana vahingoittuneen rakennuksen muun esineistön säilymisestä ei ole tarkkaa tietoa.

Ihmeiden talon tuolin lisäksi nähtävillä on kokoelmaesinettä taustoittavaa aineistoa museon valokuva- ja piirustusarkistoista sekä esine- ja kirjastokokoelmista. Kokoelmanosto kuvastaa samalla sitä, miten museoiden eri kokoelmat liittyvät toisiinsa, luovat säikeitä toistensa luo ja kutovat yhteen kulttuurihistorian palasia. Aihe toimii myös johdantona museon kesänäyttelyn teemaan, ”W.W.W.” Viipurin Alvar Aalto -kirjasto, joka on esillä museon Galleriassa 23.5.-14.9.2014.

Museoviikolla Alvar Aalto -museossa käyneiden kesken arvotaan opastettu vierailukäynti museon esinekokoelmaan. Vuosikymmenten saatossa satojen esineiden kokoelmaan on kerätty mm. Aino ja Alvar Aallon suunnittelemia huonekaluja, valaisimia, lasiesineitä ja puutaivutuksia.

Lisätietoja:
museolehtori Mirkka Vidgrén, puh. 0400 254 708, mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Alvar Aalto -museo
Avoinna ti-su klo 11-18
puh. 014 266 7113
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
www.alvaraalto.fi