Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Syyskuun toisena viikonloppuna vietettävien Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemana on tänä vuonna ”teollisuuden ja tekniikan perintö”. Alvar Aalto -museo lähestyy aihetta Alvar Aallon tuotannon näkökulmasta. Museon arkistosta on valittu esitettäväksi kaksi elokuvaa, jotka valottavat Aallon suhdetta ajan tekniseen ja teknologiseen kehitykseen, teollisuusarkkitehtuurin, sekä luontoon, joka oli hänen työskentelyään alati inspiroiva ideoiden lähde. Elokuvat esitetään keskiviikkona, 16.9. klo 12-18 museon pienessä elokuvateatterissa, Bio Alpissa.

Lisäksi museossa voi tutustua perusnäyttelyyn Alvar Aalto. Arkkitehti joka kertoo Aallon elämästä ja tuotannosta. Näyttelystä voi löytää niin Sunilan tehdasalueesta kertovan osuuden, kuin myös standardielementeistä koostuvien tyyppitalojen esittelynkin. Aallon huonekalu- ja lasimuotoilu taas puhuu omaa kieltään valmistustekniikoiden uraa uurtavasta kehityksestä. Vaihtuvana näyttelynä on esillä La dolce vita. Alvar Aallon kesäparatiiseja, joka luo silmäyksen Aallon tuttavilleen ja perheelleen suunnittelemiin kesäasuntoihin, sekä teolliseen tuotantoon tarkoitettujen viikonloppumajojen malleihin.

Alvar Aalto – tekniikka ja luonto

Elokuva muodostaa monipuolisen kokonaiskuvan Aallon tuotannosta, varhaisvuosien klassismin kautta funktionalismin ensiaskeliin. Se avaa ikkunoita Artekin syntyyn ja ideologiaan (taiteen, luonnon ja sarjatuotannon synteesiin) sekä arkkitehdin kansainvälisiin suhteisiin. Osansa filmillä saa Aallon suunnittelema Sunilan teollisuusalue Kotkassa, sekä yhä tärkeämmälle sijalle Aallon myöhäistuotannossa nouseva, luonnon elementtejä esikuvanaan käyttävä arkkitehtuuri. Ywe Jalanderin käsikirjoittama ja ohjaama ruotsinkielinen elokuva on tekstitetty suomeksi, kesto on n. 65 min. Oy Yle Ab, 1987.

Otaniemi – tuleva tekniikan kaupunki

Lyhytelokuva luo katsauksen Otaniemen teknillisen korkeakoulun suunnitteluun ja rakentamiseen. Alue rakentui Alvar Aallon suunnitelmien mukaan vuosina 1949-1976. Filmi välittää kuvaa aikakaudelta, jota leimasi usko tekniikan ja teknologian mahdollistamaan parempaan, uljaaseen tulevaisuuteen.

Holger Harrivirran ohjaaman elokuvan kesto on n. 7 min. Suomi-Filmi Oy, 1950.

Lisätietoa vuosittain järjestettävistä Euroopan kulttuuriympäristöpäivistä:
www.rakennusperinto.fi/kulttuuriymparistopaivat/fi_FI/kulttuuriymparistopaivat/

Tiedustelut:
Museolehtori Mirkka Vidgrén, puh. 0400 254 708, mirkka.vidgren(at)alvaraalto.fi

Alvar Aalto -museo
avoinna ti-su klo 11–18. Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
pääsymaksu aikuiset 6 €, opiskelijat ja eläkeläiset 4 €, koululaiset ja työttömät vapaa pääsy
puh. 014 266 7113, museum@alvaraalto.fi
www.alvaraalto.fi