Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -säätiö on julkaissut arkkitehti Elissa Aallon (1922−1994) elämäntyöstä kertovan valikoidun arkkitehtuuripiirustus- ja valokuvakokonaisuuden hakupalvelu Finnassa. Alvar Aallon toisena puolisona tunnettu Elissa Aalto (os. Elsa Mäkiniemi) työskenteli Aallon arkkitehtitoimistossa vuosina 1949−1994.

”Nyt Finnassa julkaistava aineistokokonaisuus pitää sisällään sekä toteutuneita että toteutumattomiksi jääneitä suunnitelmia. Varhaisimmat näistä ovat Elissa Aallon opiskeluaikanaan tekemiä harjoitustöitä ja myöhäisimmät Arkkitehtitoimisto Alvar Aalto & Co:n aikaisia suunnitelmia. Nähtävillä on myös ennen julkaisemattomia henkilökuvia eri vuosikymmeniltä, joiden aiheina ovat niin arkiset työmaakäynnit kuin myös matkat maailmalle työn ja vapaa-ajan merkeissä”, kertoo Alvar Aalto -säätiön amanuenssi Anni Saastamoinen. Finnassa julkaistuun kokonaisuuteen kuuluu 32 piirustusta ja 15 valokuvaa.

Elissa Aallon syntymästä tuli vuonna 2022 kuluneeksi 100 vuotta. Hänen roolinsa Aallon arkkitehtitoimistossa oli monimuotoinen ja hän toimi johtavana arkkitehtina useissa merkittävissä rakennushankkeissa Suomessa ja ulkomailla. Elissa Aallon itsenäisinä suunnitelmina tunnetaan useita pientaloja sekä mm. SOS-lapsikylä Espoon Tapiolassa (1964–65) sekä yksityistalo Villa Hauta-aho (1982–83) Seinäjoella. Hän johti toimistoa Alvar Aallon kuoleman jälkeen vuodesta 1976 alkaen, saattaen loppuun useita kesken olleita rakennushankkeita ja vastaten rakennusten laajennus- ja korjaushankkeista. Elissa Aalto oli mukana perustamassa Alvar Aalto -säätiötä vuonna 1968 ja hänen myötävaikutuksellaan arkkitehtitoimiston piirustus-, valokuva- ja asiakirjakokoelmat siirtyivät myöhemmin Alvar Aalto -säätiön omistukseen, säilyen yhtenä harvoista jakamattomista piirustuskokoelmista maailmassa.

Elissa Aallon syntymän juhlavuoden tavoitteena oli tehdä tunnetuksi lahjakkaan ja päämäärätietoisen suunnittelijan elämäntyötä. Vuoden aikana Alvar Aalto -säätiössä luetteloitiin ja digitoitiin noin 1 900:n piirustuksen kokonaisuus, jonka aiheena olivat Elissa Aallon suunnitelmat. Säätiössä tuotettiin juhlavuoden aikana myös kiertonäyttely Arkkitehti Elissa Aalto sekä ensimmäinen Elissa Aallosta toimitettu kirja.

Alvar Aalto -säätiön piirustus- ja valokuvakokoelmat ovat kansallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuiset. Ne kattavat arkkitehti Alvar Aallon ja hänen arkkitehtipuolisojensa, Aino Aallon ja Elissa Aallon monipuolisen ja mittavan elämäntyön. Alvar Aallon arkkitehtitoimiston alkuperäispiirustuksista koostuva, n. 90 000 originaalipiirustusta käsittävä kokonaisuus on Alvar Aalto -säätiön kokoelmien ydin. Säätiön valokuvakokoelma puolestaan sisältää noin 50 000 arkkitehtuuri-, muotoilu- ja näyttelykuvaa Aallon henkilöhistoriaan ja elämäntyöhön liittyen, 1920-luvulta näihin päiviin saakka.

Elissa Aalto -aineisto hakupalvelu Finnan sivuilla.

Finna on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna.fi kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen osoitteeseen, jossa niiden äärelle pääsee helposti ja nopeasti.

Lisätietoa Elissa Aallosta sekä Alvar Aalto -säätiön piirustus- ja valokuvakokoelmista Alvar Aalto -säätiön verkkosivulta.


Lisätietoja:

Alvar Aalto -säätiö
Intendentti Timo Riekko
puh. 0400 354 268
timo.riekko@alvaraalto.fi

Mediatiedustelut:
Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

 

Kuva: Elissa Aallon harjoitustyö, huvila vuodelta 1943. Piirustus © Alvar Aalto -säätiö.

 

Vuonna 2023 on kulunut 125 vuotta Alvar Aallon (1898−1976) syntymästä. Modernin suunnittelun uranuurtajat, arkkitehdit Alvar, Aino ja Elissa Aalto tekivät poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen uran sekä Suomessa että kansainvälisesti. Juhlavuoden aikana Alvar Aalto -säätiö tuo esiin – yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa – Alvar Aallon arkkitehtitoimiston (1923−1994) tarinaa ja töiden taustalla vaikuttaneita, yhä tänäkin päivänä ajankohtaisia ajatuksia.