Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -museo (1971-73) ja Keski-Suomen museo (1956-61, 1991) talvella. Alvar Aalto Museum (1971-73) and the Museum of Central Finland (1956-61, 1991), winter. Photo Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään 1.–5. helmikuuta 2023 teemalla ”Elämisen laatu”. Aihe kiinnittää huomiomme arkipäivän ympäristöön ja tuo esiin, mikä merkitys laadukkaalla suunnittelulla on osana jokapäiväistä elämäämme viihtyisyyden, yhdenvertaisuuden ja yhteisöllisyyden kokemisen kannalta. Tapahtumaviikolla, 3. helmikuuta vietetään Alvar Aallon 125. syntymäpäivää sekä liputetaan suomalaiselle arkkitehtuurille ja muotoilulle.

Alvar Aalto -säätiö ja Keski-Suomen museo ovat mukana Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien vietossa ja järjestävät yhdessä ohjelmaa 2.2. Helsingin kaupungintalolla ja 3.2. Keski-Suomen museossa. Tervetuloa juhlistamaan kanssamme Aaltoa, arkkitehtuuria, muotoilua ja rakennettua ympäristöä!

 

Aalto uudessa muodossa – 125 vuotta Alvar Aallon syntymästä
2.2. klo 13–16.00, Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11-13, Helsinki

Alvar Aallon syntymän 125-juhlavuotta vietetään Helsingin Kaupungintalolla 2.2. klo 13-16 uusien avauksien merkeissä. Tule kuulemaan Aalto 125 -juhlavuodesta, 90-vuotiaasta Paimion parantolasta sekä uudesta Aalto2-museokeskuksesta, joka avautuu Jyväskylässä toukokuussa 2023!

Uudessa museokeskuksessa yhdistyvät kiinnostavalla tavalla kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta, Keski-Suomen museo ja Alvar Aalto -museo. Museorakennusten yhdistäminen on ollut alun perin arkkitehti Aallon oma, visionäärinen ajatus. Tilaisuudessa Keski-Suomen museon johtaja Heli-Maija Voutilainen ja Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh kertovat uudesta museokeskuksesta ja sen näyttelyistä. Avajaisnäyttelyn aiheena on maailmanperintö ja aihetta lähestytään muun muassa Alvar Aallon arkkitehtuurin ja suomalaisen saunakulttuurin näkökulmista. Kerromme myös Alvar Aalto -museon uudesta perusnäyttelystä, jossa Alvar, Aino ja Elissa Aallon tarina herää eloon tässä ajassa.

Alvar Aallon ohella myös Paimion parantola viettää juhlavuottaan. 90-vuotias funktionalismin merkkiteos valmistui tuberkuloosiparantolaksi vuonna 1933 ja sitä on siitä asti pidetty Aino ja Alvar Aallon kansainvälisenä läpimurtoteoksena. Nyt parantolan ovet vihdoin avautuneet myös yleisölle. Kaupungintalolla keskustelemme parantolasta parantavana kokonaistaideteoksena sekä juhlavuoden ohjelmasta.

Tilaisuudessa on ennakkoilmoittautuminen ja kahvitarjoilu. Varmistathan paikkasi täältä ja tulethan ajoissa paikalle! Tilaisuus striimataan, joten sitä voi seurata myös verkossa Helsinki-kanavalla.

 

Aalto2-museokeskus esittäytyy
3.2. klo 12–17 KeMu (Keski-Suomen museo), Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä

Jyväskylän Ruusupuistossa avautuu lauantaina 27.5.2023 uusi, upea kulttuuriperinnön, arkkitehtuurin ja muotoilun kohtaamispaikka, Aalto2-museokeskus, jossa toimii kaksi museota, Alvar Aalto -museo ja Keski-Suomen museo. Tervetuloa kuulemaan 3.2., Alvar Aallon syntymäpäivänä KeMuun, millainen uusi museokeskus tulee olemaan ja mitä siellä voi tehdä, nähdä ja kokea!

Kaikille avoimen tapahtumapäivän aikana KeMun aulassa on paikalla molempien museoiden väkeä kertomassa uudesta museokeskuksesta, mukana juhlahumussa myös molempien museoiden johtajat, Heli-Maija Voutilainen ja Tommi Lindh. Aiheeseen voi tutustua myös auditoriossa pyörivän kuvaesityksen kautta. Uuden museokeskuksen ja Alvar Aallon 125-vuotissyntymäpäivän kunniaksi tarjoamme kakkukahvit 150 ensimmäiselle. Päivän aikana voi myös osallistua Aaltoa yhdessä -työpajaan ja valmistaa pienoismallin omasta rakennuksesta, jossa näkyy kohtaaminen, yhdistäminen ja yhdessäolo. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on kaikille avoin.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään eri puolilla Suomea lukuisten tapahtumien muodossa. Lisätietoa osoitteessa: arkmuoto.fi

Tapahtumasta vastaavat liputuspäiväesityksen tehneet organisaatiot Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Alvar Aalto -säätiö, Archinfo, Rakennustietosäätiö, Ornamo, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Sisustusarkkitehdit SIO, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo sekä Finnish Design Info ja AD-museohanke. Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

 

Vuonna 2023 on kulunut 125 vuotta Alvar Aallon (18981976) syntymästä. Modernin suunnittelun uranuurtajat, arkkitehdit Alvar, Aino ja Elissa Aalto tekivät poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen uran sekä Suomessa että kansainvälisesti. Juhlavuoden aikana Alvar Aalto -säätiö tuo esiin – yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa – Alvar Aallon arkkitehtitoimiston (19231994) tarinaa ja töiden taustalla vaikuttaneita, yhä tänäkin päivänä ajankohtaisia ajatuksia.

 

Lisätietoja:
Alvar Aalto -säätiö
Yhteistyöpäällikkö Mari Forsberg
puh. 050 325 1909
mari.forsberg@alvaraalto.fi

Museolehtori Lotta Leskelä
puh. 0400 254 708
lotta.leskela@alvaraalto.fi

Keski-Suomen museo
Museolehtori Anna Muittari
puh. 050 311 8879
anna.muittari@jyvaskyla.fi

Alvar Aalto -museo (1971-73) ja Keski-Suomen museo (1956-61, 1991). Valokuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.