Kalenteri

26. 4.

maanantai

27. 4.

tiistai

28. 4.

keskiviikko

29. 4.

torstai

30. 4.

perjantai

1. 5.

lauantai

2. 5.

sunnuntai

3. 5.

maanantai

4. 5.

tiistai

5. 5.

keskiviikko

8. 5.

lauantai

9. 5.

sunnuntai

10. 5.

maanantai

11. 5.

tiistai

12. 5.

keskiviikko

13. 5.

torstai

14. 5.

perjantai

15. 5.

lauantai

16. 5.

sunnuntai

17. 5.

maanantai

18. 5.

tiistai

19. 5.

keskiviikko

20. 5.

torstai

21. 5.

perjantai

22. 5.

lauantai

23. 5.

sunnuntai

24. 5.

maanantai

25. 5.

tiistai

26. 5.

keskiviikko

27. 5.

torstai

28. 5.

perjantai

29. 5.

lauantai

30. 5.

sunnuntai

31. 5.

maanantai

1. 6.

tiistai

2. 6.

keskiviikko

3. 6.

torstai

4. 6.

perjantai

5. 6.

lauantai

6. 6.

sunnuntai

7. 6.

maanantai

8. 6.

tiistai

9. 6.

keskiviikko

10. 6.

torstai

11. 6.

perjantai

12. 6.

lauantai

13. 6.

sunnuntai

14. 6.

maanantai

15. 6.

tiistai

16. 6.

keskiviikko

17. 6.

torstai

18. 6.

perjantai

19. 6.

lauantai

20. 6.

sunnuntai

Elokuun viimeisellä viikolla Turkuun ja Paimioon rantautuva Alvar Aalto -viikko tuo kaupunkeihin mielenkiintoisen arkkitehtuurin-, muotoilun- ja taiteentäyteisen ohjelmiston. Viikon aikana luvassa on mm. arkkitehtuuri- ja muotoiluaiheisia näyttelyjä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia sekä elämyksellisiä arkkitehtuurikierroksia harvemmin avoinna oleviin kohteisiin.

Tapahtumatarjonnassa näkyy vahvasti kahden Paimiossa ja Turussa vaikuttaneen aikalaisarkkitehdin, Alvar Aallon (1898-1976) ja Erik Bryggmanin (1891-1955) perintö, jonka ympärille kootut tapahtumat korostavat kaupunkien erityisyyttä modernin arkkitehtuurin ja funktionalismin kotiseutuina mutta samalla tiiviisti tässä ajassa elävinä arkkitehtuurikaupunkeina.

Turun Messut 1929 & 2029 -näyttelyssä yleisöllä on ainutlaatuinen mahdollisuus mm. kokea vuoden 1929 messut virtuaalisesti. Funktionalistiseen henkeen toteutettu messualue oli aikanaan huikea visuaalinen matka tulevaisuuteen, jonka modernit, paljon huomiota saaneet messurakenteet Aalto ja Bryggman suunnittelivat yhdessä. Alvar Aalto -viikon aikana yleisö voi tutustua Turun Messujen upeaan historiaan valokuvien ja virtuaalilasien avulla. Arkkitehti Eero Lundénin johdolla messuille on myös tuotettu tulevaisuuden messuja visioiva elämys. Näyttely on avoinna 23.-25.8.2019.

Paimiossa tapahtumaviikon keskiössä on itseoikeutetusti Alvar Aallon suunnittelema Paimion parantola, jonka kiehtovasta kulttuurihistoriasta on tuotettu erilaisia teemoitettuja tutustumiskierroksia sekä kaksi näyttelyä. Paimion Sähkömuseossa esillä oleva Valoa parantolassa -näyttely vie aikamatkalle sairaalarakennuksen uraauurtaviin valaistusratkaisuihin. Paimion parantolan huonekaluihin voi puolestaan tutustua Paimion kaupungintalolle kootussa näyttelyssä.

”Uudenlaisen näkökulman parantolan arkkitehtuuriin ja sen ympäristöön voi saada Aika valossa -tanssiesityksessä tai Street O-suunnistustapahtumassa, jotka tarjoavat elämyksiä rakennuksen lähimaisemissa”, kertoo Paimion kulttuuriasiainhoitaja Jouni Lehtiranta. ”Toivomme, että Alvar Aalto -viikon tapahtumat nostavat paremmin esiin Paimion parantolan ainutlaatuisen rakennuskokonaisuuden ja auttavat osaltaan sen arvon ymmärtämisessä ja tulevaisuuden suunnittelussa myös matkailullisessa mielessä”, sanoo Lehtiranta.

”Turussa Alvar Aalto -viikosta odotetaan vilkasta, arkkitehtuurin ja muotoilun valokeilaan nostavaa uudenlaista kaupunkitapahtumaa”, kertoo kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen. Hän kokee, että Turussa elää vahva arkkitehtuurihenki. ”Alvar Aallon ja Erik Bryggmanin perintö on säilynyt kaupungissa ikään kuin katkeamattomana myöhempien arkkitehtipolvien ansiosta. Tämä antaa hyvän lähtökohdan rakennetun ympäristön teemoista kumpuavalle keskustelulle. Toivon sen inspiroivan kaupunkilaisia samalla huomaamaan, kuinka arkkitehtuuri ja muotoilu ovat läsnä joka päivä arjessamme”, mainitsee Hintsanen.

Design Time -tapahtuma mm. tekee muotoilua tutummaksi toiminnallisen ja osallistavan näyttelyn avulla, joka korostaa suunnittelutyön läpileikkaavuutta kaikilla elämisen osa-alueilla. Puhetta muotoilusta -tapahtumassa puolestaan pohditaan, kuinka muotoilulla voi vaikuttaa kaupunkien vetovoiman ja elinkeinoelämän parantamiseen. Kulttuurintäyteisen päivän kääntyessä illaksi Turun Bassi-ravintolassa voi nauttia arkkitehti-cocktaileja, jotka on nimetty kaupungissa eri vuosikymmeninä vaikuttaneiden arkkitehtien mukaan. Omat nimikkojuomansa ovat saaneet Alvar Aallon lisäksi Carl Ludvig Engel ja Charles (Carlo) Fransesco Bassi.

Sekä Paimiossa että Turussa toivotaan, että paikallisten ja lähiseutujen asukkaiden lisäksi myös matkailijat löytävät tiensä Alvar Aalto -viikon tapahtumiin. Alvar Aalto -säätiön, Paimion ja Turun kaupunkien yhteistyössä tuottaman tapahtumaviikon ohjelmistosta löytyy tarjontaa niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto löytyy täältä.

Lisätietoja:
Alvar Aalto -säätiö
Ohjelmapäällikkö Nina Heikkonen
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Paimion kaupunki
Kulttuuriasiainhoitaja Jouni Lehtiranta
jouni.lehtiranta@paimio.fi

Turun kaupunki
Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen
timo.hintsanen@turku.fi