Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -museo tuo vuonna 2013 kotimaisen nykytaiteen entistä kokonaisvaltaisemmin osaksi vaihtuvia gallerianäyttelyitään. Luvassa on muun muassa kansainvälisesti tunnetun Elena Näsäsen videotaideteos Ohikulkija sekä kuvataiteilija Hannu Karjalaisen installaatio. Tuleva vuosi on myös Aalto-jakkaran; 80-vuotista taivaltaan juhliva klassikko nähdään tammikuussa Kölnissä ja myöhemmin keväällä Jakkara tekee historiaa -näyttelyssä Alvar Aalto -museon galleriassa.

Kuva: Max Petrelius, Artekin kokoelma / Alvar Aalto -museo

Kuva: Max Petrelius, Artekin kokoelma / Alvar Aalto -museo

”Näyttelyohjelmistossa pyritään vuosittain huomioimaan paitsi Alvar Aalto ja klassiset aiheet, myös Aallon perinnön suhde nykykulttuuriin ja sen ilmenemismuotoihin ajankohtaisten teemojen kautta. Tätä mielenkiintoista asetelmaa olemme tänä vuonna lähestyneet klassikko-jakkaran ja suomalaisen nykytaiteen avulla”, tarkentaa Alvar Aalto -museon johtaja Susanna Pettersson.

Kuvataiteilija Elena Näsäsen Ohikulkija saa ensi-iltansa Alvar Aalto -museon Galleriassa maaliskuussa. Videotaidetta ja valokuvaa yhdistelevä kokonaisuus esittelee palan Aallon tuotantoa toisin silmin katsottuna. Kerronnallisessa teoksessa ulkomaalainen nainen kulkee Helsingin katuja etsien Alvar Aallon ikoniksi muodostuneita rakennuksia. Pyhiinvaelluksen kohteena ovat Finlandia-talo, Stora Enson pääkonttori, Aallon oma kotitalo sekä ateljee.

Kunnioitettavan iän saavuttanut Aalto-jakkara on näyttävästi esillä tulevana vuonna. Tammikuussa Saksassa Kölnissä vieraileva Alvar Aalto -museon ja Artekin yhteisnäyttely STOOL 60 BY AALTO esittelee jakkaran kautta Aallon yksinkertaista ja askeettista muotokieltä. Erityisesti juhlavuotta varten kuratoitu Jakkara tekee historiaa -näyttely avautuu puolestaan Jyväskylän Alvar Aalto -museon galleriassa toukokuussa.

”Vuonna 1933 ensi kertaa yleisölle esitelty Aallon kolmijalkainen pinottava jakkara 60 on funktionaalisen huonekalumuotoilun klassikoita. Aalto-jakkara ei ollut menestys vain ilmestyessään vaan on yhä tänään oivallisen kaunis tuote, jonka yksinkertainen muoto ei vanhene koskaan”, kuvailee Alvar Aalto -museon intendentti Kaarina Mikonranta 80-vuotiasta jakkaraa.

Myös syksyllä Aalto-museon Galleriassa  avattu fiskarsilaisen puusepän Kari Virtasen näyttely jatkuu 27. tammikuuta asti. Näyttely esittelee Virtasen mestarillista puutaiturointia. Tuotannossa olevien kalusteiden ohella nähtävillä on myös puusepän uusimpia taidonnäytteitä.

Lue lisää Elena Näsäsen näyttelystä

Lisätietoja ja kuvapyynnöt:
tuottaja Mari Forsberg, puh. +358 45 6790920, mari.forsberg@alvaraalto.fi, Alvar Aalto -museo

Alvar Aalto -museon näyttelyt 2013 -kalenteri