Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Tehtaanmäen koulu (1938-39). Kouvolan Inkeroisissa. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.

Osallisuuden merkit – ihmiset, inspiraatio ja asiantuntemus kulttuuriperintökohteiden kehittämisessä ja vaalimisessa

 

Helsingistä Kouvolaan ulottuva tapahtuma yhdistää Alvar Aallon suunnittelemat Tehtaanmäen koulun (1938–39) ja asuinalueen (1930–50 -luku) Kouvolassa ja Alvar Aallon ateljeen, (1954–55; 1962–63) Helsingin Tiilimäessä. Kouvolaa tuodaan Helsinkiin, helsinkiläisiä viedään Kouvolaan. Aallon vuonna 1955 arkkitehtitoimistokseen suunnittelema ateljee ja 1930–50 -luvuilla rakentunut Tehtaanmäen koulu ja asuinalue Kouvolan Inkeroisissa tarjoavat hyvät esimerkit Aallon suunnittelutöistä erilaisissa konteksteissa. Alueet ovat eri vaiheissa käyttöhistoriaansa, ja molemmat tarjoavat elämykselliset tilat työskentelyyn tai asumiseen.

Torstaina 3.9. on mahdollisuus tutustua Alvar Aallon ateljeeseen maksuttomilla pikaopastuksilla, kuulla arkkitehti Jonas Malmbergin luento sekä nauttia kouvolalaisista herkuista ja musiikista. Lauantaina 5.9. on tarjolla maksuton tutustumisretki Helsingistä Kouvolan Aalto-kohteisiin bussikuljetuksineen. Lisäksi kutsuvieraista koostuva asiantuntijajoukko matkaa perjantaina 4.9. Kouvolaan tutustumaan Inkeroisten potentiaaliin, ja ideoimaan Tehtaanmäen koulun ja asuinalueen tulevaisuutta workshopissa lauantaina 5.9.2020.

Aluekehittäminen ja rakennusten uuskäyttö ovat ajankohtaisia teemoja rakennemuutoksen aikana. Alvar Aallon ateljee on jo onnistuneesti muuntunut arkkitehtitoimistosta Alvar Aalto -säätiön Helsingin toimipisteeksi ja on myös yleisölle avoin. Tehtaanmäki on luonnonläheinen, kulttuurihistoriallisesti kerroksellinen alue – sekä monien mahdollisuuksien kehityskohde. Aallon Anjalan paperitehtaan työntekijöille suunnittelemat rakennukset ovat yhä asuinkäytössä, joskin nyt kaikkien vuokrattavissa. Tehtaanmäen koulun käyttö päättyy lähivuosina ja kartoitus uuden käytön kehittämiseksi on käynnistynyt. Nyt koulun ja koko alueen tulevaisuutta ideoidaan ja työstetään muotoilun menetelmin asiantuntijajoukon kanssa. Ulkopuolista katsetta tarvitaan näkemään alueen vahvuudet ja mahdollisuudet uusin silmin. Millainen Tehtaanmäki on tulevaisuudessa – Kouvolan luovien alojen keskittymä, arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen paikka vai monialainen innovaatiokeskus?

Tilat muuntuvat, paikat pysyvät – onnistuminen kulttuuriperintökohteiden käyttötarkoitusten muutoksissa edellyttää sitoutumista, ymmärrystä sekä elinvoiman kehittämisen uusia mahdollisuuksia.

Tapahtuman ohjelma löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Tapahtuman järjestävät Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk), Suomen muotoilukasvatusseura ry (Suomu), Alvar Aalto -säätiö ja Kouvolan kaupunki. Alvar Aalto -säätiö vaalii Aallon kulttuuriperintöä ja on toiminut asiantuntijayhteistyössä Kouvolan kehittämishankkeissa. Kouvola kuuluu Alvar Aalto -kaupunkien verkostoon ja toimii vuonna 2021 kaupunkiverkoston puheenjohtajana. Suomu edistää asiantuntijajärjestönä muotoilukasvatusta ja toimii tapahtumassa mm. asiantuntija-workshopin tuottajana. Xamkin Luovien alojen tutkimusyksikkö edistää matkailua, luovaa taloutta sekä kulttuuriperintöä kehityshankkeiden ja aluekehitystyön kautta. Xamk on osatoteuttajana Finnish Design Academy -hankkeessa, joka kehittää muotoilukoulutusta tulevaisuuden osaamistarpeisiin sekä tekee muotoilua tunnetuksi yhdessä Suomen muotoilualan korkeakoulujen kanssa.


Tapahtuma on osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa. Pohjoismaiden suurin designfestivaali Helsinki Design Week järjestetään 3.-13.9.2020.


Lisätietoja:
Nina Heikkonen, ohjelmapäällikkö
Alvar Aalto -säätiö
nina.heikkonen@alvaraalto.fi
puh. 044 500 1257

Anu Vainio, projektipäällikkö
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
anu.vainio@xamk.fi
puh. 044 702 8724

Paula Susitaival, muotoilija
Suomen muotoilukasvatusseura ry
suomu@muotoilukasvatus.info
puh. 0407320971

Laura Lehtinen, TKI-asiantuntija
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
laura.lehtinen@xamk.fi
puh. 044 702 8451

Tehtaanmäen koulu. Kuva Elinkeinoelämän arkisto ELKA.