Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Rakennetulla ympäristöllä on suuri merkitys ilmastonmuutoksessa, myös sen torjunnassa. Vastuu ympäristönsuojelusta, kestävästä kehityksestä, jopa yhteisöjen selviytymiskeinoista kasvaa entisestään. Miten muutokset ja vastuu näkyvät arkkitehdin työssä?

Varaa lippusi vuoden suurimpaan Alvar Aalto -tapahtumaan!  Kansainvälisessä 16. Alvar Aalto -symposiumissa  The Weight of Architecture 22.–23.8.2024 Jyväskylässä kohtaavat kansainväliset arkkitehtuurin ammattilaiset, asiantuntijat ja ystävät. Symposiumin pääohjelmaa Jyväskylän yliopiston juhlasalissa voi seurata englanniksi paikan päällä tai virtuaalisesti. Lippuja, myös ryhmille, myynnissä täällä.

Aloituskeskustelussa torstaina 22.8 Aalto2:ssa puhutaan planeetan rajoista, ekologisesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta kestävyydestä. Kaikille avoimesta keskustelusta vastaavat Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto ja Oulun yliopisto. Pääohjelma jatkuu Jyväskylän yliopiston pääsalissa, ja teemana on ympäristö. Mukana ovat Pritzker Prize -palkitut arkkitehdit, Yvonne Farrell ja Shelley McNamara, Grafton Architects Dublinista; arkkitehtuuri-historioitsija Barnabas Calder Liverpoolin yliopistosta, ALA Arkkitehdit Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston, sekä ilmastotutkija, IIASAn johtaja John Schellnhuber Laxenburgista Wienistä. Suomen Arkkitehtiliitto Safan keskustelussa liikutaan rahan, politiikan ja vallan kysymyksissä, mukana mm. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri, arkkitehti Anders Adlercreutz. Torstai huipentuu kansainvälisen 15. Alvar Aalto -mitalistin julkistamiseen ja illanviettoon Aalto2:ssa.

Toisen seminaaripäivän, perjantain 23.8. teemoja ovat resurssit ja arkkitehtuuri – arkkitehdin työ nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Resursseista alustavat Materialistingin toimitusjohtaja Hilda Rantanen, apulaisprofessori David Benjamin Columbian yliopistosta (GSAPP) New Yorkista; Biohmin perustaja Ehab Sayed Lontoosta; arkkitehti, projektipäällikkö Thomas Brogren Realdaniasta Kööpenhaminasta. Arkkitehtuurin painoarvoa puntaroivat arkkitehti, kirjailija Helena Mattsson, arkkitehtuurin historian ja teorian professori Tukholman Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolta (KTH), sekä arkkitehdit Emma Johansson ja Willem van Bolderen Studio Puistosta. Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon keskustelussa Exhibiting care and repair ovat mukana Venetsian arkkitehtuuribiennaalin 2025 Suomen paviljongin kuraattorit Matti Jänkälä ja Ella Kaira, Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon kuraattori Kaisa Karvinen ja moderaattorina Miina Jutila Archinfosta.

Perjantain kokokohtia on kaikille avoin, Suomen ensi-illassa Jyväskylässä nähtävä Bêka & Lemoinen elokuva ”The Sense of Tuning” – lämminhenkinen muotokuva edellisestä, 2020 Alvar Aalto mitalistista, arkkitehti Bijoy Jainista ja Studio Mumbaista.

Maksullinen oheisohjelma alkaa keskiviikkona 21.8. Korpilahdelta laivaristeilyllä Alvar Aallon koetalolle Muuratsaloon, (bussikuljetus laivalle Helsingistä). Oheisohjelmassa on muun muassa opastettuja kierroksia Jyväskylän Aalto-kohteissa, sekä 24.8. Aalto West (Villa Mairea ja Paimion parantola, täynnä) ja Aalto East (Kolmen ristin kirkko, Imatra ja Sunilan asuinalue) opastetut bussikierrokset. Paikkoja kierroksille on rajoitetusti, joten varaa liput pian täältä.

Alvar Aalto -symposium on Jyväskylässä joka kolmas vuosi järjestettävä kansainvälinen, nykyarkkitehtuurin keskustelufoorumi, jonka tuottaa Alvar Aalto -akatemia. Modernin arkkitehtuurin korjauksen ja suojelun täydennyskoulutukseen sekä seminaaritapahtumiin keskittyvä Alvar Aalto -akatemia on osa Alvar Aalto -säätiötä. Alvar Aalto -symposiumin pääkumppani on Jyväskylän kaupunki. Yhteistyössä ovat mukana Aalto-yliopisto ja Cumulus-verkosto, Archinfo, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA sekä Habitare Pro -tapahtuma.

Lisätietoja ohjelmasta ja lippukauppaan täältä.

 

Yhteystiedot
Nina Heikkonen, Ohjelmapäällikkö
Alvar Aalto -säätiö
+358 44 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Aila Svenskberg
Tapahtumaviestintä, toimittaja
Alvar Aalto -säätiö
+358 40 659 1930
aila.svenskberg@alvaraalto.fi

 

Alvar Aalto (1898–1976) ohjaa Nemo propheta in patria -venettään. Kuva © Alvar Aalto -säätiö.