<   | >tiedote   1.2.2006

Taide & Tekniikka. Poimintoja Artekin historiasta

Näyttely esillä Alvar Aalto -museon Studiossa 8.2. - 4.6.2006

Sisustusliike Artek perustettiin Helsingissä lokakuussa 1935. Yhtiösopimuksen allekirjoittivat arkkitehdit Aino Marsio-Aalto (1894-1949) ja Alvar Aalto (1898-1976), rouva Maire Gullichsen (1907-1990) ja taidekriitikko Nils-Gustav Hahl (1904-1941). Yhtiön tarkoituksena oli huolehtia Aalto-huonekalujen ulkomaan viennistä ja markkinoinnista sekä toimia kokonaisvaltaisena sisustusliikkeenä. Artek otti vielä tehtäväkseen propagoida 'järkiperäisen asumisen ja sisustamisen puolesta'. Moderni kuvataide oli yhtiösopimuksen allekirjoittajille läheinen asia, niinpä Artekin ohjelmaan otettiin myös kuvataidenäyttelyiden järjestäminen. Luonnollisesti taideteollisuusnäyttelytkin kuuluivat sen toimialaan. Näin Suomeen oli syntynyt aikaansa edellä oleva kansainvälinen 'modernin taiteen ja rationaalisen taideteollisuuden keskus'.

Artekin toimintaan saumattomasti kuuluvaa piirustuskonttoria johti Aino Aalto. Siellä piirrettiin lukuisa määrä uusia Aalto -huonekaluja ja suunniteltiin Artekilta tilatut sisustustyöt, joista ensimmäisiä olivat Sunila Oy:n pääkonttori ja ravintola Savoy. Artekin taidenäyttelyt järjesti taideosasto, jonka toiminnasta vastasi Maire Gullichsen yli 40 vuotta. Hänen roolinsa Artekin tarinassa on muutenkin merkittävä.

Artekin arkistot ja kokoelmat on talletettu Alvar Aalto -museoon. Näyttelyymme "taide & tekniikka" on poimittu näistä aarreaitoista pieniä paloja ja katkelmia Artekin historiasta. Esillä on muun muassa:
- näytteitä huonekalujen verhoilukankaista useammalta vuosikymmeneltä
- Artekissa ja Artekille suunniteltuja sisustuskankaita
- hiukan harvinaisempia huonekaluja
- näytteitä piirtäjien työpöydiltä - piirustuksista työvälineisiin
- näytteitä sisustusmateriaaleista
- valokuvia
- vanhoja näyttely- ja huonekaluluetteloita
- vanhoja sisustussuunnitelmia
- eksoottisten myyntinäyttelyiden artikkeleita.

Artekin taidenäyttelyiden tarinan olemme säästäneet kerrottavaksi joskus tulevaisuudessa.

Näyttelyssä kävijöiden, asiakaskyselyyn vastanneiden kesken arvotaan näyttelyn päätyttyä Alvar Aallon vuonna 1936 suunnittelema tarjoiluvaunu, malli 901. Palkinnon on lahjoittanut Artek.

Näyttelyn sisällön on koonnut intendentti Kaarina Mikonranta ja sen lay outista on vastannut arkkitehti (safa) Esa Laaksonen.

Näyttely on esillä Artekin Eteläesplanadin-myymälässä kesäkuussa 2006.
www.artek.fi

Lisätietoja
Alvar Aalto -museo, 014-624 809
Tiedottaja Mirkka Vidgrén, puh. 0400 - 254708, mirkka.vidgren(at)alvaraalto.fi
Tutkija Katariina Pakoma, puh. 014 - 624 805, katariina.pakoma(at)alvaraalto.fi

Alvar Aalto -museo on avoinna ti-su klo 11.00-18.00.
Studio -näyttelyyn on vapaa pääsy.

-
Harvemmin esillä nähtyjä Aalto -huonekaluja. Valokuva: Ville Rainio, Alvar Aalto -museo 2006.